Lúgosítás, sav-bázis egyensúly jelentősége
A bázisok és a savak egyensúlyának nagy jelentősége van a jól működő anyagcsere szempontjából.
Az emberi szervezet 70%-ban vízből áll, ezért az összes anyagcsere reakció vizes környezetben zajlik. Az egészséges embernél a vér pH- értéke 7,4.Már kismértékű eltérések is komoly zavarhoz vezethetnek. Ezért kiterjedt puffer rendszerek a vér és a szövet pH-ját nagyon szűk határokon belül 7,35-7,45 között szinte állandó értéken tartják. Ennek az értéknek a fenntartásáért elsősorban a bikarbonát puffer felelős, melynek kapacitása a légzés révén rendkívül gyors és hatékony. Sav jelenlétében a bikarbonát szétesik vízre és széndioxidra, amelyet a tüdőn keresztül kilélegzünk. A legfontosabb savkiválasztó szervünk a vese. feladata a szervetlen savak, a kén és a foszforsav kiválasztása.
A krónikus túlsavasodás okai:
Az élelmiszerekben egyre kevesebb a bázikus alkotórész.
Állati fehérje felesleg, semleges szénhidrátok és zsírok.
Gyorséttermi fogások
A vese savkiválasztó képességének csökkenése.
Fizikai megterhelés.
A túlsavasodás hatásai:
A sav miatt a bikarbonát és ásványi anyagok leoldódnak a csontfelületekről. Ez különösen a kalciumot, mint legfontosabb csontásványt érinti, de a folyamat során más ásványok , magnézium, kálium és foszfátok is kioldódnak. Csontritkulás alakulhat ki.
Minimális pH-változás esetén is a kötőszövetet alkotó fehérje-cukor építőkövek tulajdonságai is megváltoznak. Ezek az anyagok a vízmegkötésért felelősek, a tárolt víz garantálja a kötőszövet rugalmasságát, hajlékonyságát. Hátfájás, arthritis is kialakulhat.
A vízmegkötő képesség csökkenése és ezzel a kötőszövet rugalmasság vesztése előmozdítja a narancsbőr( cellulitisz) képződését.
Ezek elkerülése végett fontos a kiegyensúlyozott bázikus táplálkozás.
A szervezet savtalanítása érdekében figyelni kell a következőkre.
Válasszuk ki tudatosan az étrendünk összetevőit.
Együnk nyugodt körülmények között, rágjunk alaposan.
Igyunk sok folyadékot, arányosan elosztva egész nap.
Mozogjunk rendszeresen, űzzünk kitartást igénylő sportot is.
Izzadjuk ki a savakat ( szauna)
Kerüljük a fölösleges stresszt.
Növeljük a napi zöldség és gyümölcsfogyasztást.
Bázikus élelmiszerek: citrom, sárgarépa, paradicsom, cékla, ásványvíz, cseresznye, ribizli, narancs, alma, zöldbab, szőlő, körte, görögdinnye, mogyoró, mazsola, füge banán, olivaolaj, napraforgó olaj, kefír,fokhagyma, hagyma, brokkoli, pirospaprika, retek, zeller, torma, borsó stb.
Erősen lúgos táplálékok: tökmag, fűfélék, gabonacsírák, szójacsíra, uborka, kelkáposzta, petrezselyem.
Savas élelmiszerek: cola, sör, mandula, dió, hering ponty, tőkehal, rizs hántolt, rozs liszt, borsó, lencse, húsfélék,tejtermékek, friss gyümölcslé, majonéz, margarin, alma, szeder, füge, szőlő, stb.
Erősen savas élelmiszerek: kávé, alkohol, bor, tojás, mustár, lekvárok, szárított gyümölcsök, joghurt, cukor, méz, árpa, kukorica rozs, sajt, kakaó stb.
|